Kinder urologie

Kinder urologie

Urologische problemen bij kinderen zijn vaak aangeboren, maar kunnen ook op jonge leeftijd optreden. Onze urologen kunnen jouw kind helpen bij problemen met de nieren, urinewegen, blaas of geslachtsorganen.

De frequentste aandoeningen bij kinderen zijn:

Fimosis of te nauwe voorhuid

Bij een fimosis is de voorhuid zo vernauwd dat deze niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden over de eikel. Dit hebben meestal alle jongetjes bij de geboorte maar verdwijnt meestal na enkele jaren.

Infobrochure circumcisie bij kinderen

Niet-ingedaalde teelballen

Tijdens de embryonale ontwikkeling dalen de teelballen af vanuit de buikholte door het lieskanaal tot in de balzak. In sommige gevallen blijven de teelballen in het lieskanaal of in de buik. In dat geval is er een operatie nodig om de teelballen tot in de balzak te brengen.

Infobrochure orchidopexie

Waterbreuk of hydrocoele

Bij een waterbreuk is er een opstapeling van vocht in het vlies rondom de teelbal. Dit kan ontstaan door verschillende redenen zoals een trauma, spontaan, ... Bij baby's kan dit ook aanwezig zijn als gevolg van het open blijven van het kanaal tussen de buikholte en de teelbal. In dit geval spreekt men van een een hydrocoele communicans. Dit kanaal kan nog spontaan sluiten tot een leeftijd van 1 jaar. Indien het hierna nog niet gesloten is, is een operatief herstel nodig.

Infobrochure hydrocoele

Bedplassen

Een zeer vaak voorkomend probleem waarvoor meestal vanaf een leeftijd van 6 à 7 jaar hulp wordt gezocht.