Binnen de Urologie wordt regelmatig gewerkt met zeer kleine instrumenten welke via kleine openingen worden ingebracht, met name de plasbuis en de urineleider.
Lasers zijn in staat om ondanks hun zeer kleine diameter voldoende energie te produceren om stenen te vergruizen of weefsel in te snijden,
en daarom onontbeerlijk geworden in de Urologie.
Ze worden voornamelijk gebruikt voor de behandeling van nierstenen en goedaardige prostaatvergroting.
Voor informatie omtrent behandeling van nierstenen verwijzen we naar de pagina Endo-Urologie
De prostaat is een mannelijke geslachtsklier die zich net onder de blaas en rond het eerste deel van de plasbuis bevindt.
Deze klier produceert prostaatvocht, dat het grootste deel van het zaadvocht uitmaakt bij de zaadlozing. Prostaatvocht bevat stoffen die de zaadcellen voeden en hun werking bevorderen.
Na de puberteit weegt de prostaat gemiddeld zo’n 15 gram, wat overeenkomt met een kleine kastanje. Naarmate de leeftijd vordert groeit de prostaat bij de meeste mannen, wat tot plasproblemen kan leiden.
Een prostaatvergroting leidt niet tot prostaatkanker. Beide aandoeningen kunnen wel samen voorkomen.
Onder invloed van hormonen zoals Testosteron groeit de prostaat bij veel mannen met de leeftijd. De juiste reden hiervoor is nog niet gekend, en er zijn grote verschillen tussen patiënten onderling.
Een grote prostaat veroorzaakt niet altijd klachten, maar het risico op plasproblemen stijgt wel naarmate de prostaat groeit.
Doordat de prostaat van buitenaf de plasbuis (deels) dichtduwt, kunnen plasklachten ontstaan. De eerste symptomen zijn dikwijls plassen met zwakke straal, niet op gang komen van het plassen of moeten persen om te kunnen plassen. Sommige patiënten kunnen plots helemaal niet meer plassen en krijgen veel pijn in de onderbuik, een zogenaamde urineretentie. In dat geval wordt meestal via spoed een buisje in de plasbuis (blaassonde) geplaatst om de urine te laten aflopen en de pijn te verlichten.
Doordat de blaas zich niet meer volledig kan ledigen kan het zijn dat patiënten erg frequent moeten plassen, moeilijk kunnen ophouden, en ’s nachts moeten gaan plassen.
Deze klachten kunnen ook voorkomen wanneer de blaas net wel genoeg kracht kan ontwikkelen om voldoende leeg te plassen, maar een gespierde blaas is minder elastisch, waardoor de capaciteit afneemt en gelijkaardige klachten kunnen ontstaan.
Wanneer deze klachten storend worden, kan hiervoor medicatie worden opgestart of een heelkundige ingreep worden uitgevoerd om de prostaat uit te hollen, zodat de plasbuis niet meer wordt dichtgedrukt.
Bij een laser ingreep voor een goedaardige prostaatvergroting (HoLEP genoemd), wordt met behulp van een laser het klierweefsel van de prostaat losgemaakt van het prostaatkapsel. U kan dit best vergelijken het pellen van een sinaasappel, waarbij het vruchtvlees (klierweefsel) wordt losgemaakt van de schil (prostaatkapsel). Op deze manier wordt een holte gecreëerd waardoor de patiënt vlotter kan plassen.
Infobrochure HoLEP